Bliny z jesiotrem i kawiorem

Bliny z jesiotrem i kawiorem

Tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post.

Składniki:

8 porcji

200 g. bałyku jesiotra (grzbiet)
80 g. kawioru prasowanego
4 łyżki masła roślinnego

ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
10 g. drożdży
2 jaja
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
sól
 

Przyrządzanie:

Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody, dodać trochę mąki, część cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć serwetką i odłożyć w ciepłe miejsce, by urosło.

Do ciasta dodać resztę mąki, jajo, cukier i sól. Ubić ciasto, odczekać jeszcze kilka minut, by urosło i dolewać stopniowo resztę podgrzanego wcześniej mleka. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce.

Żółtko oddzielić od białka, a białko ubić na pianę. Żółtko dodać do ciasta. Ponownie – odczekać, by ciasto urosło i wówczas dodać ubite na pianę białko.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na maśle. Do usmażonych naleśników dodać plasterki jesiotra i kawior.

 

Przygotowano we współpracy z wydawnictwem Arkaim Publishing House

Newsletter

Patronat Ruslink.pl

„Śladem Okudżawy” to najnowsza płyta w wykonaniu Evgena Malinovskiego, trzecia w cyklu „Syberyjski bard zaprasza” więcej...

Czy wiesz, że ...

Szczi

„Szczi i kasza to pożywienie nasze” - czyli podstawa kuchni rosyjskiej, danie ludzi prostych, ale i carów. Posmakuj wyśmienitej rosyjskiej zupy. więcej...
 

Informacje praktyczne

Przed wyjazdem do Rosji zapoznaj się z przepisami wizowymi i celnymi. więcej...